Președintele Comisiei parlamentare de control al SIE, Gabriel Vlase (PSD), a declarat,miercuri pentru MEDIAFAX că scrisoare directorului SIE, Teodor Meleșcanu, nu se înscrie în atribuțiile acestui for, iar dacă acesta are o problemă cu declarațiile publice, să i se adreseze președintelui interimar.
Întrebat dacă se pune problema convocării Comisiei de control al SIE, urmare a scrisorii adresate de directorul SIE, Teodor Meleșcanu, Vlase a răspuns: „Nu e nicio comisie convocată, pentru că pornim de la un principiu simplu: cel care controlează spune când și ce controlează, nu cel care e controlat”.
Președintele comisiei de control al SIE a menționat că personal nu a văzut vreo problemă în activitatea SIE în ultima perioadă.
„Activitatea serviciului e controlată în permanență, până la ultima ședință care a avut loc acum vreo lună de zile, înainte de a intra în vacanța parlamentară. De atunci și până acum, eu unul, personal, nu am sesizat chestiuni de încălcări a nu știu ce legislații, Constituții, cu excepția faptului că într-adevăr sunt declarații publice. Dar astea nu intră în atribuția Comisiei, deci e problema domniei lui dacă are probleme cu declarații publice, nu a mea. (…) Are o problemă domnia lui, să se ducă la CSAT sau să se ducă la președinte, că e în subordine directă și să-și lămurească ce au de lămurit. Nu aruncă scrisori că știu eu Comisia… Ce să facă Comisia?”, a mai spus Vlase.
El a mai precizat că subiectul va fi discutat cu ocazia primei ședințe a Comisiei, dar în acest moment subiectul „nu privește Comisia sub nicio formă”.
Vlase a susținut că nu dorește să comenteze declarațiile „președintelui, indiferent cine e”.
„Hotărârea Parlamentului de înființare a acestei comisii are niște chestiuni punctuale, abuzuri, încălcări constituționale, cu chestiuni sesizate oficial, nu așa.. cineva spune, după aia unul trimite scrisori… Spun că astea sunt copilării ca să… cât e perioada asta”, a mai spus președintele Comisiei de control al SIE.
Directorul SIE, Teodor Meleșcanu, a solicitat Comisiei parlamentare de control al serviciului verificarea activității instituției ca urmare a unor afirmații publice „care pot afecta imaginea și credibilitatea” SIE.
SIE menționează într-un comunicat de presă că, „la 6 august 2012, directorul Serviciului de Informații Externe s-a adresat Comisiei Speciale a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității Serviciului de Informații Externe”.
„În scrisoarea transmisă, directorul SIE solicită dispunerea măsurilor necesare pentru verificarea și clarificarea concordanței activității Serviciului cu Constituția României, legile țării și hotărârile Consiliului Suprem de Apărare a Țării, precum și cu regulamentele militare, ca urmare a unor afirmații făcute recent în spațiul public care pot afecta imaginea și credibilitatea acestei instituții fundamentale a statului român”, se arată în comunicatul SIE, care nu face referire explicit la autorii declarațiilor privitoare la activitatea SIE.
Președintele interimar, Crin Antonescu, a declarat însă, sâmbătă, referindu-se la Serviciul de Informații Externe (SIE), că trebuie să înțelegem mecanismul prin care imaginea României a fost distrusă în doar două săptămâni într-o acțiune organizată, coordonată și finanțată.
„Pe mine mă interesează ca aceste instituții să lucreze la Cotroceni, nu ca să lucreze pentru mine, să-mi spună mie cu cine se întâlnește domnul Băsescu. Să vedem ce se poate face pentru relațiile și imaginea afectate ale acestei țări, pentru că ele au un rol sau îl pot avea. Să vedem ce se întâmplă – că mă întrebați de un anumit serviciu (SIE, n.r.) – trebuie să înțelegem totuși mecanismul prin care imaginea unei țări a fost distrusă în două săptămâni într-o acțiune evident organizată, coordonată, finanțată. Trebuie să vedem totuși cine a făcut asta, pentru că este ceva ce afectează țara, toată țara”, a spus Antonescu, la Antena3.
Întrebat de unul dintre invitații emisiunii dacă afirmația sa poate echivala cu aceea că imaginea țării a fost distrusă în două săptămâni într-o acțiune organizată și finanțată, Antonescu a spus răspuns: „Așa pare. O spun pentru că văd”.
„Cum se întâmplă? De ce există această vulnerabilitate din partea acestei țări din UE, o țară în legătură cu regimul politic al căreia nu existau dubii? Cum se poate ca imaginea unei țări să fie atât de vulnerabilă încât în două săptămâni, pe toate continentele, pe toate marile jurnale ale lumii, aproape toate marile jurnale care se ocupă de politică,și în multe cancelarii, să izbucnească așa ceva?”, s-a întrebat Antonescu.
Președintele interimar a mai fost întrebat dacă poate cere serviciilor secrete să-i spună dacă i-au transmis rapoarte și lui Traian Băsescu.
„E o întrebare retorică. Sper din tot sufletul – nu am nicio informație că i-au trimis, ar fi fost ceva total în afara legii. Cred că, oricum, nu mi-ar spune că au făcut asta”, a precizat Antonescu.